«

»

Inov 8 x talon 212 TEST

Jag har nu sprungit i mina Inov 8 x talon 212 i över ett år nu, och har verkligen testat dom på alla möjliga sätt. Dom har fått uppleva Swimrun, 5 dagar multisport tävling i Schweiz och antal mil i skogen som träningssko.

Jag köpte mina X talon 212 för att i första hand köra Swimrun då det är en lätt sko med lite material som inte suger så mycket vatten vilket är bra då man simmar med skorna på. Dom har även kraftiga dubbar som greppar bra på blöta bergshällar. X talon 212 är framtagen som en minimalistisk trail-sko som skall ge en bra barfota känsla, men har snabbt blivit populär sko bland Swimrun fantaster. Även Inov 8 X talon 190 som är ännu lättare är populär bland Swimrun folk. Jag tyckte X talon 190 var lite väl tunn för mig så det blev 212 modellen. 212 står alltså för att skon väger 212 gram respektive 190 gram för x talon 190. Dessa skor är ganska krävande att springa i så man får ta det lite lugnt i början och är nog inte en bra nybörjarsko, men jag själv föredrar en lätt och följsam sko i terrängen än att springa med en tung sko som känns som en pjäxa.

Inov 8 x talon 212 – Swimrun

2014 så körde ja och min snabba kompis Simon Amfibiemannen, båda i X talon 212. Skorna är bra som swimrunskor då dom rensar ut vatten snabbt och har bra grepp på hala klippor och stenar. Vissa borrar några små hål i sulan för att dom skall rensa ut vattnet ännu snabbare. Jag tror att några små hål skulle göra skon ännu bättre men det skulle begränsa användningsområdet för skorna och dom skulle ta in vatten lite väl lätt på en vanlig löptur. Skon fungerade bra under hela loppet men så här i efterhand så skulle jag nog kunna tänka mig att X talon 190 modellen är snäppet vassare med lite snällare sula då vi sprang mycket på grusvägar och inte så mycket i ren terräng.

 

inov 8 212

Inov 8 X talon 212 – Multisport

En klockren sko för multisport i blöta förhållanden. Tävlingen pågick under 5 dagar och vi tog oss 250km med cykel och till fots. Vi hade dagsetapper som vi skulle avverka för att sedan sova i tält på nätterna och försöka få grejerna torra till dagen efter. Vi hade nämligen konstant nederbörd av snö och regn hela tävlingen.
Många deltagare hade grövre trail-skor som blev väldigt blöta och tunga. Jag var nog den enda som lyckades få mina skor torra till dagen efter och det ökade stridsmoralen massvis. Inov 8 X talon 212 är ju ganska minimalistiska och många skulle nog avråda från att springa dessa distanser med packning i så lätta skor, men jag tyckte det funkade kanon. Hela startfältet var väldigt skadedrabbat med överbelastade knän men jag klarade mig fint.

test inov8 x talon 212

Inov 8 X talon 212 – Trail-sko

Som terrängsko så är skorna riktigt snabba och fina och har kanon bra grepp, tack vare sulorna som man ser på bilden nedan. MEN dessa sulor är mindre sköna om fötterna är lite kalla och man kommer ut på asfalten. Då känns det som sulorna är vända åt fel håll nästan och man känner varenda dubb upp i foten. Så man får hålla sig på lite mjukare underlag helt enkelt. Jag har misshandlat mina X talon 212 ganska friskt och sulorna håller ihop bra, dock har dom börjat släppa lite i framkant, inge allvarligt men det får inte bli värre. Skosnörena är gjorda för att inte suga vatten och är ganska hårda, detta leder till att dom lätt knyter upp sig själva. Om man inte skall köra Swimrun i dessa så skulle jag nog byta ut skosnörena. Annars är Inov 8 X talon 212 en rolig, snabb och lätt sko som fungerar till det mesta!

inov 8 Inov 8 x talon swimrun

 

Om författaren

Johnny Toldnes