«

»

Gundes Vallaskola – alla filmer

Det här med Vallaskola verkade populärt och tänkte här samla Gundes Vallaskola som gjordes i samarbete med Swix!

Jag började åka längdskidor 2011 och åkte samma år Vasaloppet för första gången, och det var Gundes vallaskola som jag noga studerade när jag skulle valla mina skidor för första gången. Gör man på samma sätt som Gunde så tror jag man har en bra grund kunskapsmässigt i hur man vallar skidor. Gundes Vallaskola är ganska basic, och börjar man studera mer i ämnet att valla skidor så inser man snabbt att det finns hur mycket olika tekniker, teorier och produkter som helst för att få snabba skidor. Gundes Vallaskola går ju inte inte in på hur man rillar en skida till exempel, som är när man lägger en struktur i belaget för att transportera bort vatten, som jag tycker är mycket effektivt. Sen kan man börja diskutera olika typer av valla som syntetparafin, högflourparafin samt flourpulver. En hög flourhalt i vallan har störst effekt i blötare snö vid varmare förhållanden samt vid smutsig snö. Alla vallor med flour i är i regel dyrare än en syntetvalla, men det är alltså inte säkert att det fungerar bättre i alla förhållanden. Så köp inte den dyraste vallan och hoppas den fungerar bäst. Ja valla skidor är ett hett ämne och kan diskuteras hur länge som helst, men om du skall valla dina skidor för första gången så är Gundes vallaskola en bra början.

 

Gundes Vallaskola: Utrustningen

Gundes Vallaskola: Lägga glidvalla

Gundes Vallaskola: Lägga fästvalla

Gundes Vallaskola: Lägga klistervalla

Gundes Vallaskola: Rengör klister

Så nu är det bara ut och valla och försöka få till riktigt snabba skidor. Mitt sista tips som även nämndes i Gundes Vallaskola är att införskaffa ett vallabord. I princip omöjligt att sickla skidor på ett trevligt sätt annars. Kör hårt!

Update – Gundes Vallaskola i tv4 nyhetsmorgon:

Den 16:e februari var Gunde Svan på Tv4 Nyhetsmorgon och körde lite Gundes Vallaskola. Lägger upp det klippet här också ifall någon är intresserad. Gunde Svan pratar lite allmänt och visar sen hur man lägger klistervalla – bra tips nu när det är varmt ute och klister är det som går bäst. Obs! Vet ej hur länge detta klipp kommer vara gratis utan tv4 play så kommentera gärna om klippet inte går att se så tar jag bort det.

Om författaren

Johnny Toldnes