«

»

Canyon Grand Canyon MTB Test

Har nu sedan september 2014 cyklat många mil på min MTB Grand Canyon AL SLX 7.9. Detta test kommer handla om just denna cykel, en cykel som jag köpte ny för 11500kr med lite höstrea direkt från canyon.se. Cykeln levererades i mycket stabil cykelkartong där känslan att packa upp den var mycket bra, lite likt att öppna en apple produkt. Min Canyon Grand Canyon AL SLX 7.9 är i färgen grå med gröna detaljer, men finns även i svart. En prisvärd tuff 29 tums MTB som gott och väl räcker till för en glad triatlett som behöver en cykel att träna på under höst vår och vinter halvåret.

test Canyon mtb

Test MTB Canyon Grand Canyon AL SLX 7.9

Min Grand Canyon AL SLX 7.9 är från 2014 och har uppdaterats en del till 2015. Canyon har nu uppdaterat cykeln med nya Shimano SLX bromsar istället för Avid Elixir 5 som sitter på min cykel. Avid Elixir 5 har fått ganska mycket kritik på nätet att dom strular mycket och är svåra att lufta osv. Inget jag har märkt av alls utan tycker bromsarna har fungerat bra hittills. Har inte behövt serva eller lufta dom än, och det kanske är då dom börjar strula. Bytet till nya bromsar gör att cykeln kommer ner 100 gram till 11,4kg. Annars är det inga större uppdateringar förutom priset som nu ligger på 12.999SEK mot 11.999SEK som cykeln kostade 2014. Antagligen dom nya bromsarna som höjer priset, vilket jag tycker är en bra uppdatering.

Framgaffeln på Canyon Grand Canyon AL SLX 7.9 är en Fox 32 Float CTD Evolution som fungerar helt okej. Gaffeln går att justera i tre lägen från styret och det läget där man låser gaffeln så låses inte gaffeln helt vilket är lite störande. Jag har dock lyckats montera ned gaffeln och ställa om den justeringen så att den verkligen går i botten vid det låsta läget, det gjorde stor skillnad. Tycker även jag får fylla på med luft lite för ofta, som att den läcker lite. Har även vid kyla och många minus grader fått gaffeln att frysa. Men i övrigt så gör den jobbet.

Ramen på Canyon Grand Canyon AL SLX 7.9 är aluminium, därav AL i i namnet. Ramen är grym, och riktigt stadig, och lätt för en aluminium ram. Räcker gott väl om man inte har väldigt höga krav på vikt och vridstyvhet.

Hjulen är ett par Mavic Crossride 29 tum, inga värstingar men helt ok standardhjul som fortfarande är raka och fina efter mycket misshandlande. Något som jag upptäckte efter någon månad med cykeln var att det började knaka oroväckande från hjulen. Typ som när en pedal inte är åtdragen, ett knarr knakande ljud liksom. Det visade sig vara där ekrarna var infästa i navet som dom låg och knakade och gned sig mot varandra. Lite fett så löste det sig och det har inte kommit tillbaka trots några tvättar.

I övrigt så är det helt okej komponenter med Shimano XT bakväxel, XT fram samt SLX vevar. Helheten känns väldigt bra och man blir glad av att cykla på denna cykel. Man får ändå tänka att detta är en cykel som ny kostar under 12000SEK. Så vill man ha en bra och billig cykel är nog Canyon Grand Canyon AL SLX 7.9  ett mycket bra val. Jag har inga stora ambitioner att placera mig först på något MTB lopp, utan vill ha kul i skogen när jag tränar och att min cykel fungerar. Kan man tänka sig att betala mer och vill satsa på MTB som gren så tycker jag absolut man skall gå upp några steg i prisklass, men skall du som jag ha din MTB som ett kul komplement och träningsredskap så är nog Canyon Grand Canyon AL SLX 7.9 ett av dom bättre valen.

canyon test test canyon

Specifikation Grand Canyon SLX 7.9 2014

 

Ram Canyon Grand Canyon AL SLX 29
Gaffel Fox 32 Float CTD Evolution 29″
Hjul Mavic Crossride 29 tum
Nav Mavic
Ekrar Mavic
Däck Continental X-King 2,2″ RaceSport
Växel fram Shimano Deore XT FD-M781
Växel bak Shimano Deore XT Shadow
Vevar Shimano SLX FC-M672, 40/30/22
Kassett Shimano CS-HG 62 10-Speed 11-36
Vevlager Shimano SM-BB71
Sadelstolpe Iridium \ 3 – 0 \
Sadel Selle Italia X1 Special Edition
Styre Ritchey Comp Flatbar
Styrtapp Iridium \ 3 – 0 \
Vikt 11.5 kg
Bromsar Avid Elixir 5 hydraulic disc
Växelreglage Shimano SLX SL-M670 10-Speed
Bromsgrepp Avid Elixir 5
Skivbroms Avid, 180/160mm

 MTB test Canyon

Om författaren

Johnny Toldnes