«

»

Vasaloppet 2013

Vasaloppet 2013

Nu är jag i mål sedan länge och Vasaloppet 2013 blev ett tungt lopp på alla sätt och vis. Det var fint väder och varmt, vilket är bra för dom som står och hejar på men i spåren var det som att åka i tapetklister. Blev tvungen att åka i väg på en liten jobb resa direkt efter loppet, därav detta sena inlägg.

Mitt Vasalopp steg för steg

Klockan ringde 04.30 i lördags morse, dagen innan Vasaloppet för att sätta sig i bilen för att ta sig till Sälen. Jag plockade upp min vän Patrik i Rättvik där han hade bott i några dagar och kört stafett vasan. Han nämnde redan i bilen att om spåren är lika som på stafetten så kommer Vasaloppet bli riktigt tungt. Jag hade hört att det skulle bli kallt och riktigt snabba spår, så jag var inte orolig.

Johnny ToldnesVi kom upp till Sälen vid lunchtid och jag åkte direkt till Vasa Svahn för att lämna in mina skidor på vallning. Sedan blev det att hämta ut nummerlappar och köpa lite onödiga prylar i mässtältet. För mig blev det en mössa med renar på.

Sedan blev lugnt med lite pasta och pilla med utrustningen. Skidorna skulle jag hämta på morgonen innan start och höll tummarna för kallt väder.

 
På den stora dagen så ringde klockan 04.00. och lite medtagen frukost slank ned. Startfållorna öppnar 06.00 det gäller att vara i tid så man inte hamnar sist i sin startgrupp, jag hade ca 8 gubbar framför mig i startgrupp 4. Sedan blev det lite köande till bajamajorna för att göra sig klar för start.

Starten gick och min plan vara att ta det lugnt i starten och uppför första backen utan incidenter. Det gick bra, men tog det nog lite för lugnt för det tog nästan 1 timme upp till första kontrollen. Sedan var planen att hitta rytmen och gå fort men kontrollerat och inte stressa. Skidorna fungerade bra och kroppen kändes bra, ända fram tills det var 38km kvar av Vasaloppet. Jag kommer ihåg att krampen slog till ganska precis vid 38km skylten. Det började också bli varmt nu och glidet var lika med noll. Negativa tankar började krypa sig på och klockan visade inte vad jag hade tänkt. Jag insåg att det går för långsamt och jag kunde inte öka tempot.
Med 20km kvar var jag riktigt sliten och började ställa in mig på att bara ta mig i mål. MItt mål med medaljtid och under 6 timmar var bara att glömma. USCH! Dålig känsla!

INTE MIN DAG! så tiden blev 6:41:01 vilket var ca 1 timme för långsamt. Jag hade helt enkelt inte kraften i överkroppen för att staka i 9 mil som Vasaloppet kräver. Så nya tag nästa år med mer träning och starkare kropp!

Vasaloppet-2013

 

 

 

Om författaren

Johnny Toldnes