«

»

Stockholm marathon 2013

Stockholm marathon och premiär på distansen.

I lördags avgjordes den 35:e Stockholm marathon, och jag gjorde mitt första marathon. Jag hade aldrig sprungit längre än dryga 30km så visste inte riktigt hur jag skulle reagera på de 42km som skulle avverkas.

Mitt mål var att komma under 3.30 vilket betydde att jag skulle behöva ligga på 4.59 min/km tempo. Planen var att göra hela distansen i så jämnt tempo som möjligt. Svårt när man vill springa fort i början och man vill helst inte springa alls på slutet. Vädret var enligt mig perfekt att springa i med 17 grader och lite duggregn.

Första halvan gick på ganska precis 1.40 och allt kändes oförskämt bra. Försökte sen hålla samma tempo till 30km och det gick också kanon, visst blev jag sliten men inte så sliten som jag trodde. Det började inte göra riktigt ont först vid 39km markeringen och då var det bara att grina på och ta det in i mål. Så andra halvan gick på ca 1.45.

Den totala tiden blev 3.25.19 och en 1599 plats av ca 22000. Det jag är mest nöjd med är att lyckades springa så jämnt utan krokna på slutet. Så träningen verkar fungera, jag kan springa en mara under 3.30. Härligt lopp, härlig publik och härlig känsla i kroppen när man kan kontrollera fart, puls och gå in på sin måltid.

Nu gäller det att trimma cykelformen också inför Vätternrundan om 14 dagar.

sthlm-marathon-innan sthlm-marathon-under

Om författaren

Johnny Toldnes