«

»

Planet X Exocet 2

Ny cykel 2014 och det blir en Planet X Exocet 2!

Det är verkligen skit kul med en ny cykel, en riktig tempocykel. 2013 körde jag på en vanlig racer med tempobåge, men nu blir det på riktigt. Jag funderade länge på vad jag skulle köpa för cykel, men jag såg en Planet X Exocet 2 i Kalmar förra året på Ironman och jag tyckte den såg riktigt bra ut och har sedan dess varit sugen. Det som såg bäst ut var prislappen. Jag beställde min Planet X Exocet 2 direkt från Planet X på nätet.
Planet X håller till i England och just nu är det ganska bra att köpa prylar i Pund. Cykeln kostade 1999 Pund + 56 Pund för Ultegra pedaler så ca 22000SEK totalt. Vilket jag tycker är bra för en cykel med dom här komponenterna.

Uppdatering 2015: Test av Exocet 2 finns längre ned i inlägget.

Planet x Exocet 2

Excocet 2 är Planets X värsta ram, och den finns med värre komponenter än den jag köpte men jag tycker den här nivån är perfekt för min nivå. Det borde gå att cykla fort kanske till och med riktigt fort på denna Planet X Excocet 2!

Det första jag kommer göra nu är försöka sitta några timmar på trainern med cykeln för att kunna ställa in min nya raket efter mina mått. Detta så jag har lite känsla för hur den känns innan jag gör en professionell Bike Fit för att få min Planet X Exocet 2 optimerad för mig. Det ser ut att finnas mycket möjligheter för justeringar, så jag hoppas jag kommer kunna sitta avslappnat på den.

Hjulen som medföljer är Planet X Pro Carbon 82mm fram och 101mm bak med tub. Ett par prisvärda hjul som vunnit flera tester för hjul under 10 000. Många har varit intresserade av ett utlåtande av dessa hjul, så jag får väl göra ett separat test för hjulen när jag väl kommit ut på vägarna. Apropå komma ut på vägarna, jag vill ut och cykla nu! Är riktigt less på att sitta på trainern och vill ut med min nya Planet X Exocet 2 och trampa och då kommer ett utlåtande om cykeln är bra eller anus.

Planet X

Packar upp i lägenheten

ISM-ADAMO-TT

 

 

 

Full Spec nedan:

Frame: Planet X Exocet 2 Carbon TT Frame
Fork: Planet X Exocet 2 Carbon TT Fork
Front Derailleur: Shimano Dura-Ace FD-7900 10 Speed / Braze On / Double
Rear Derailleur: Shimano Dura-Ace RD-7900 / Road / Short Cage / 10 Speed
Shifters: Shimano Dura-Ace 7900 SL-BS79 Bar End Shifters / 10 Speed / Double
Brake Levers: Planet X Carbon Aero TT Brake Lever / Cold Forged Lever / Carbon Body / Black
Chainset: Shimano Dura Ace FC-7900 10 Speed Chainset
Crank length: 170mm or 172.5mm or 175mm
Chainrings: 53-39t
Bottom Bracket: BSA
Cassette: Shimano Ultegra 6700 Cassette / 10 Speed / 11-25
Chain: Shimano Ultegra 6701 10 Speed Chain
Front Brake: Shimano BR-R561 Road Brake Calliper / Black / Front / Short Reach
Rear Brake: Shimano BR-R561 Road Brake Calliper / Black / Rear / Short Reach
Handlebars: Stealth Bar / 41cm / Black / Aero Bar / 31.8mm Clamp
Bar Extensions: Planet X Stealth Bar Extensions / MK1S Bend / Black
Bar Pads: Planet X Stealth Bar Pads / Pair / Black
Bar Tape: Planet-X Logo Bar Tape / White
Stem: Planet X Superlight Team 3D Forged Stem 100 mm / Polished Black
Headset: Planet X Superlight Spacer Set 20+15+10+5
Wheels: Planet X Pro Carbon 82/101 Wheelset / 16F 24R / Tubular / PX Lines / Shimano / SRAM
Front Tyre: Vittoria Crono Evo-CS Tubular Tyre / 700c / Black / 22mm
Rear Tyre: Vittoria Crono Evo-CS Tubular Tyre / 700c / Black / 22mm
Saddle: ISM Adamo TT
Seatpost: Planet X Exocet TT
Pedals: Ultegra 6700
Weight: 8.40kg (enligt planet X)

Planet-x-excocet-2-Guru

Test av Planet X Exocet 2 – Efter säsongen 2014

Nu har jag cyklat en hel säsong på min Exocet 2 och distanserna har blivit allt från olympisk-distans till Ironman-distans i Kalmar vilket var det riktiga testet.

När jag fick cykeln satt det ett par Planet X tubhjul monterade och jag hade tänkt använda dom som tävlingshjul under säsongen. Mitt andra hjulpar är ett par Spinergy Stealth PBO som jag endast tänkte träna på. Nu blev det så att jag aldrig riktigt blev kompis med tubhjulen från Planet X, inte för att det var nått fel på dom men jag tyckte det var stökigt med tubhjul i allmänhet och gillar kanttrådshjul bättre. Läs mer om skillnaden mellan tub och kanttråd här.

exocet 2

Storleken på min Planet X Excocet 2 är large och jag är 186cm lång. Fick storleken Large som rekommendation av Planet X själva så jag körde på det, nu i efterhand så kan jag tycka att den är aningen liten. Jag har fått höja upp armbågsstöden ca 7 cm för att komma upp en bit, inte en justering som går att göra bara sådär på Excocet 2:an utan jag fick köpa längre skruvar till armbågsstöden och sätta dit distanser för att komma upp en bit. En justering som annars hade varit bra om den varit standard på Planet X Exocet 2. Sadelstolpen har jag nästan även den högst upp för att kunna sträcka ut benen för mer kraft. Kanske inte kan kalla den stolpe, men ni hajjar!
Men jag kanske bara gnäller, detta är ju en tempocykel och det skall inte vara skönt att cykla och speciellt inte cykla 18 mil utan att kliva av.

planet x

Planet X Exocet 2 är ju en lite billigare cykel men finishen och känslan är bra. Det känns inte som en budget cykel direkt och med Dura Ace reglage och växlar så sitter växlarna direkt. Jag har inte cyklat på massvis av tempocyklar men den känns snabb, och speciellt när jag jämför med med min vanliga linjecykel som jag under 2013 cyklade på med tempobåge på. 2013 cyklade jag dom 18 Ironman-milen i Kalmar på 6:04 och 2014 på min Planet X Exocet 2 på 5:42. Jag kanske var i lite bättre form men inte nämnvärt. Så det går fortare med en tempocykel. Både åren cyklade jag med exakt samma hjul och däck.

Jag är nöjd men min Planet X Exocet 2 och kommer även under 2015 att cykla på den. Planen är att eventuellt uppdatera till ett par finare hjul och kanske byta ut tempostyret till ett med lite inställningar och helst i kolfiber! 2015 kommer jag inte köra någon full Ironman utan det blir olympisk-distans och halv Ironman-distans, och på dom distanserna känner jag att den passar mycket bättre. Jag orkar sitta i tempoställning mycket bättre på dom distanserna och får mer ut av cykeln helt enkelt.

Cyklar hit och cyklar dit, skit samma det mesta sitter i benen ändå!

trainer exocet 2

 

Om författaren

Johnny Toldnes