«

»

New York Marathon – Racerapport 2013

Så då är man hemma från kanske världens häftigaste stad och New York Marathon är avklarat. Hela loppet var en riktig upplevelse och jag önskar alla kunde få uppleva New York Marathon någon gång i livet. Ja och om man inte gillar att springa Marathon så kan man åka dit ändå, det är helt okej!

New-York-Empire-State-Building

New York Marathon gick på söndagen och jag och min flickvän Anna flög dit på torsdagen. Så vi fick två dagar av turistande innan loppet i ett 20 grader varmt höst New York. Vi mötte upp min löparkollega Ola, hans tjej Anna och deras dotter. Riktigt trevliga dagar i New York där vi var uppe i Empire State Building, promenerade i Central Park och shoppade lite mer än vad vi borde. Det var nästan så jag glömde bort att jag skulle springa ett marathon på söndagen och mil av promenader och turistande gav trötta ben, men vafan liksom måste ju passa på när man är i New York!

New-York-Skyline

New York Marathon Raceday

Okej, till själva loppet, New York Marathon en jäkla värsting mara, min dröm mara! Vi hade hämtat ut nummerlapparna på ett ställe som var dubbelt så stort som Stockholms Mässan med Dj’s och alla möjliga spektakel. NYPD kollade väskor och muddrade alla, säkerheten var stor under alla moment. Vi bokade en plats på den ohälsosamt tidiga 05.45 färjan till Staten Island där starten gick. Starten gick 09.40 så det blev en lång kall väntan. Vi hade haft runt 20 grader dagarna innan men nu var det bara några grader på morgonen. Överdragskläderna var man tvungen att lämna in en timme innan och många hade med sig gamla luffarkläder som dom sedan slängde av sig i startfållan. Man kunde också skänka kläderna till behövande, bra grej!

Vi hade missat det här och vi FRÖS! Jag hittade en gammal plastpåse som jag försökte göra en tröja av, den funkade bra faktiskt. Ola offrade en ny fin dunväst, som någon behövande antagligen blev väldigt glad över.

Klockan 09.40 gick starten och jag har aldrig varit så sugen på att springa, springa för att bli varm igen. Vi stod riktigt långt fram, nästan längst fram. Coolt!

Vi drog i väg till tonerna av New York New York med Frank Sinatra och tempot var högt. Första milen gick på 43 minuter när vi sprang genom Brooklyn och publiken var helt galen. Alltså dom var ON CRACK GALNA! Det var helt grymt att med pigga ben springa genom Brooklyn för att sedan dra in Bronx, ner i Harlem för att sedan komma in på Manhattan. Halvmaran gick på 1:33 vilket är nytt pers för mig, det var svårt att hålla igen tempot när publiken hejade på hela tiden och det var som ett enda långt upplopp. Det första 30 km gick på 2:15 och vi hade en riktigt bra tid på gång. Målsättningen var att komma under 3:15 och även kanske under 3:10. Men 42,2 km är långt och det blev stumt som FAAAN när 35 km var avverkade och det blev en kamp att hålla tempot uppe. Jag och Ola höll ihop i 30 km vilket var skitkul, sen kom vi ifrån varandra för att sedan gå i mål på nästan samma tid. Synd att vi tappade tempot på slutet men sluttiden blev: 3:19:03 vilket jag är nöjd med. Placerade mig på runt plats 2500 av 50300 startande.

New York Marathon var en grym upplevelse och tack till Ola för fint sällskap under loppet och till Anna för bra stöd innan under och efter loppet som alltid! Min flickvän Anna är helt fenomenal på att heja och vara med som support!

Jag hoppas jag kan få chansen att springa igen någon gång.

New-York-Marathon-Central-Park

New-York-Brooklyn

New-York-Marathon-Brooklyn

New-York-Marathon-Manhattan

 

New-York-Marathon-medalj

 

Om författaren

Johnny Toldnes