«

»

Göra egna bars

Varför skall man göra egna bars när man kan köpa färdiga, goda och nyttiga energibars i affären? Jo för att du kan göra ännu godare, nyttigare och as billiga egna bars på 45 minuter. En bar kostar ca 20-30 kr och om man tränar mycket och långa pass så vill kunna fylla på med en liten energibar ibland. Det är dessutom bra att vänja magen med att ta upp energi på träningspassen så att när det väl är tävling så får inte magen en chock när man intar energin.

Cervelo-p5

Som sagt blir det ju dyrt om man tränar 7 pass i veckan och vill man käka en bar som kostar 20kr per pass så blir det ju 140kr i veckan och 560kr i månaden och 6720kr per år och (håll i er nu) på 10 år blir det 67200kr. Så vart 10:e år kan du köpa en Cervelo P5 Sram Red med ett par helt okej kolfiberhjul!
Självklart kostar ju ingredienserna för att göra egna bars också, men mycket är sådant man ändå har hemma. Så nedan följer recept på hur du kan göra egna bars men du kan även byta ut och lägga till lite vad du själv tycker är gott och bra när du tränar. Det fina är att du vet ju exakt vad du stoppar i dig under träning och tävling.
2014 skall jag bara tävla på mina egna bars!

Gör egna powerbarsGör egna barsGör egna energibars

Recept på egna bars:

  • 4 dl fiberhavregryn
  • 2 st äggvitor
  • 125 g smör
  • 0,5 dl honung
  • 2 dl torkad nötter och frön (välj själv)
  • 0,5 tsk kanel
  • 1,5 dl russin/torkad frukt
  • 1 msk agave sirap

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Hacka nötter och frön i lagom stora bitar.

3. Smält smöret och honungen i en kastrull.

4. Separera äggen från gulan.

5. Blanda ihop alla ingredienser väl i en bunke.

6. Lägg ut smeten som en fyrkant på ett bakplåtspapper i ca 20×30 cm.

7. Grädda i ugnen i ca 20 min eller tills det ser färdigt ut.

8. Ta ut plåten, låt svalna ordentligt gärna i kylen eller frysen och dela sedan bitarna i portionsbitar.

9. Träna och ät!

Nu har du gjort ca 12-15 st egna bars som du kan förvara i både kylen och frysen om du vill att dom skall hålla lite längre. Du kan slå in dom i folie eller något annat lämpligt så det inte blir så kladdigt, lycka till nu att göra egna bars själv!

Update angående göra egna bars:

Nu var det snart ett år sedan jag skrev inlägget ”göra egna bars” och det har nu på senare tid dykt många bars på marknaden som innehåller lite bättre grejer än dom traditionella barsen. Bland annat organic food bar samt indie bar är två märken som är bra alternativ om man vill stoppa i sig lite mindre socker och mer riktiga produkter. Men det slår självklart inte att göra egna bars, då du har 100% koll på innehållet samt att priset på dessa bars i butik är dyra. Så fortsätt baka era egna bars!

 

Om författaren

Johnny Toldnes