«

»

Dubbdäck cykel – MTB

Dubbdäck till cykel –

Kan vara det bäst som hänt för oss kalla bleka svenskar som vill hålla igång och trampa på cykeln inte bara inne på trainern utan även komma ut och få lite riktiga mil i benen.
Canyon Grand Canyon AL
I höstas gjorde jag nog ett av mina bästa köp på länge och det var en MTB modell 29 tum Canyon Grand Canyon AL SLX 7.9, ingen värsting men en bra slitvarg som har det man behöver. Jag ville kunna hålla igång med cyklingen hela hösten, även när det vart kallt och cykelbanor och vägar är grusiga och fulla med löv. Då är det inte så gott att sitta på en tempocykel och frysa. Har kört på ganska bra ute i skogen och nu har det frusit på och dubbdäck till cykeln är monterade så det är en fröjd att cykla på alla hårda snabba stigar.
Började egentligen min cykelkarriär på MTB och cyklade för Spårvägen från 11 – 15 års ålder som junior, så jag är tillbaka där allt började. Tack vare detta hittar jag också bra i skogarna söder om Stockholm vilket är ett plus.

Läs mitt Canyon Grand Canyon AL SLX 7.9 test här!

Test Dubbdäck Cykel:

Stod och valde lite mellan olika fabrikat på dubbdäck till cykeln och valet stod mellan ett däck med mycket dubb som har mycket grepp men kanske rullar lite sämre mot ett dubbdäck med mindre dubb som rullar bättre. Nu skall det bara tränas i vintern så farten är ju egentligen obetydlig och jag prioriterade ett däck med massa grepp som verkligen fungerar på vintern i skogen. Däcket är ett Schwalbe Ice Spiker Pro Kantråd 29″. Däcket har 402 ståldubbar som är vassa. Vissa dubbdäck till cykel har ganska runda dubbar vilket inte greppar lika bra på is. Fast efter en vinter så slits dubben ner och rundas av i vilket fall.

Har kört ca 15 mil på däcken och mestadels i skogen nu när det varit minusgrader och bitvis har jag åkt på blank is i skogen vid vattendrag etc. Dubbdäcken håller i väldigt bra, även vid isiga stigningar så är det inga problem. I kurvor så kan det släppa till lite, men det känns ändå kontrollerat. Har man cyklat på is utan dubbdäck så vet man att det knappt går, så skillnaden är enorm. Dubbdäcken är ganska dyra och ligger mellan 700 – 900 kr styck, men skall man köpa dubbdäck till en MTB cykel så tycker jag verkligen man kan satsa på dessa om man vill känna sig trygg på cykeln.

Dubbdäck cykel

MTB 2015

Jag kommer också köra CykelVasan 2015 samt Xterra Triathlon som är ett offroad Triathlon på denna cykel även utan dubbdäck. Så kommer att cykla på under våren och sommaren, mest för att det är så kul, så prova om ni får chansen med eller utan dubbdäck till cykeln!

MTB cykel

 

 

Om författaren

Johnny Toldnes