«

»

Att välja cykel och frågan om kanttråd eller tubdäck

Johnny Toldnes Cykel

Ja att välja cykel är inte helt lätt. Jag har under 2013 åkt på en Canyon kolfiberram med Spinergy kolfiberhjul med kanttråd. Det är en Canyon Ultimate CF pro ram med lite hopplock till komponenter som är en vanlig racer och ingen tempocykel. Jag har helt enkelt bara installerat en tempobåge på bockstyret. Nu till 2014 är dags att skaffa en riktig tempocykel. att välja cykel är svårt när det finns så mycket att välja mellan.

Jag måste också ta ett beslut om jag skall åka på kanttråd eller med tubdäck 2014. Inte ett helt lätt val då det finns för och nackdelar med både tubdäck och vanliga kanttrådsdäck. Ett tubdäck har ingen slang utan är en hel enhet som limmas på fälgen och med kanttråd så hålls däcket kvar av fälgkanten samt att däcket är öppet med en slang inuti. Fälgarna ser lite olika ut och det går inte att ha ett tubdäck på ett hjul med kanttråd eller tvärtom.

 

Kanttråd eller tubdäck för och nackdelar

Ett kolfiberhjul med tubdäck är i regel lättare än ett hjul med kanttråd då det behöver vara starkare för att hålla kvar däcket. Även själva tubdäcken är lättare än ett vanliga kanttrådsdäck där man behöver ha slang också. Det där med rullmotstånd för kanttråd eller tub är nog samma då vissa säger att tub är snabbare än kanttråd och tvärtom, så där tar jag inget parti. Kostnadsskillnaden är också en faktor då ett tubdäck kostar ungefär lika mycket som ett kanttrådsdäck med slang, men när man väl får punka så måste man byta hela tubdäcket istället för att bara byta slangen som kostar ca 70kr. Ett tubdäck kostar ca 500kr.

Tubdäck

Tubdäck

Kanttrådsdäck

Kanttråd

 

Sen till frågan vad som är smidigast om man väl får punktering på en tävling? Efter ha läst på lite så verkar det gå fortare att byta ett tubdäck om det är förlimmat och strechat än att byta slangen bara. Dock är det inte lika smidigt att släpa runt på ett helt tubdäck än en liten slang bara.

Inte ett helt lätt val men eftersom jag har ett par fina hjul med kanttråd så kommer jag nog träna på dom och tävla med kolfiberhjul tubdäck  och helt enkelt utvärdera sedan om det fungerar bra. Då behöver jag inte slita på dom dyrare tubdäcken på träning samt så har jag ett par lättare hjul på tävling. Får försöka pilla upp en förlimmad tub under sadeln eller nått.

Att välja cykel

Jag har inte bestämt mig än vad jag skall åka på nästa år, men jag har spenderat många timmar på blocket för att försöka hitta nått som passar, och det är just det som är svårt med att köpa begagnad cykel. När jag väl hittar en cykel som är i rätt prisklass då är den oftast i fel storlek och när dom väl är i rätt storlek så är det inte riktigt vad jag är ute efter. Så jag har nu mer gått över till att försöka köpa en ny cykel. Eller ännu bättre vore det om någon ville sponsra mig med en ny cykel.
Lite olika märken jag tittar på är: Planet X, Orbea och Specialized. Mycket handlar om pris och vad man får för pengarna och hur mycket snabbare jag kommer bli om jag lägger dom där sista tusenlapparna, inte särskilt tror jag. Det gäller att hitta en bra helhetslösning som jag tror på.

obree-superman

 

 

Om författaren

Johnny Toldnes